Thursday, October 30, 2008

Speghetti Bolognese Kak AN.

Ni untuk majlis Kelas Hani. Akak dah tak buat dah sebab takut tak sempat, tapi dia asyik suruh jer,kawan kawan dia suruh lah,dia orang kata sedap mak buat laa..terksa juga siap kan jugak lepas buat lepas buat rendang ni....tapi suruh dia dan kakak dia beli barang kat supermarket tadi. Kejap lagi dia dan cikgu dia datang ambik kat rumah. Ni thg tunggu la ni...kalau tak datang ni,siap ko Hani....


Hari ini ofis Alin mengada kan jamuan makan. Alin suruh masak rendang daging dan kuah kacang untuk 100 orang makan. Sebenar nya akak malas la nak buat,sejak dua tiga hari ni asyik selsema saja. Tapi di sebab kan kesiankan anak,jadi akak pun setuju laa. Pagi semalam akak kejut kan dia awal sikit supaya dapat ke pasar..Nak cari serai,lengkuas,daging dan sebagai nya. Akak terkial kial la kat pasar tu,menanti kan dia datang tolong,rupa rupa nya dia duduk dalam kereta asyik bersms.
Apa la ko ni...abah kamu tak pernah buat mak macam ni tau.!

Ingat kan nak masak malam tadi,tapi mengenang kan dia akan ke tempat kerja jam 11 pagi,akak mula masak pagi tadi jer jam 8 . Kejut kan dia suruh dia pergi beli santan dan kerisik. Malas nak buat sendiri..beli yang dah siap jer.
Kuah kacang akak buat malam tadi sebab tak mau kelam kabut nanti. Gambar yang di atas tu ada lah baki dari yang akak buat tadi. Akak beli lebih sikit daging semalam.

Lepas ni akak nak baring jap...Dah tak tertahan sakit pinggang ni...Nak suruh Mimi sapu kan loyen pati Halia Mustajab ni...adeiiiii

Tuesday, October 28, 2008


Pau. Resepi ni saya ambil forum resepi.net. Chef Li punya resepi. Saya tertarik dengan bahan bahan dia ni sebab lain dari simpanan aya. Munkin ini yang saya cari selama ini..Pau

1 kg tepung Pau (Hong Kong flour)

8 gm yis kering

18 gm baking powder

100 gm gula

30 gm shortening

10 gm voltex/bread improver

2 sudu teh ovalet

500 gm air



Cara Membuatnya

1.
Masuk semua bahan kering dan gaul rata dalam mixer.
2.
Masukkan air sedikit demi sedikit.
3.
Masukkan yis dan gula.
4.
Masukkan shortening. Uli lembut.
5.
Bentukkan doh kecil-kecil dan isi inti.

Peram 20 - 25 minit.

Kukus 8 - 10 minit.

Thursday, October 23, 2008

Portugese tart.
Ni resepi dari waterlily. Sedap dan mengenyang kan. Bila sedang di bakar,baru dia harum. Tapi akak pakai acuan muffin ni..so besar besar la ...Buat dua adunan so akak dapat dalam 18 biji. Kalau acuan kecik2 tu mungkin dapat banyak.


Bahan-Bahan :

Beberapa keping puff pastry - 10 would be enough but it depends on how big you want to make them. (ni style shortcut saya, tak payah pening kepala nak buat pastry sendiri...) Beli puff pastry kat giant pun ade

Filling :

100 gram whipped cream
55 gram gula
1 keping cheddar cheese - di potong halus(akak tak taruk pun)
125 ml susu segar (sometimes, kalau tak ada susu segar, saya gunakan powder milk anak saya, pun boleh jalan jugak..)
2 biji telur ayam
Sedikit essence of vanilla

Cara Membuat :

1. Lembutkan puff pastry pada suhu bilik.
2. Panaskan separuh dari whipped cream dan masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
3. Masukkan baki whipped cream tadi bersama potongan cheddar cheese, dan kacau sehingga sehingga keju cair. Padamkan api.
4. Di tempat lain - pukul telur bersama susu segar sehingga sebati. Masukkan sedikit essen vanilla.
5. Masukkan bahan telur ke adunan whipped cream tadi. Pukul lagi sehingga sebati.
6. Panaskan oven .
7. Sapu butter di acuan - masukkan puff pastry dan tekan. Gunting lebihan puff pastry.
8. Tuangkan filling ke dalam puff pastry tadi.
9. Masuk dalam oven dan bakar pada suhu 225 degrees selama 20 minit atau sehingga kekuningan.

resepi dari waterlily.akak copy & paste jer. Malas nak salin daaa

Rendang Limpa.
Ni memang rendang kegemaran akak. Selalu beli waktu bulan Ramadan,tak banyak cuma seketul jer..tak boleh makan banyak ni..sebab kolestrol tinggi...Akak pulak ada darah tinggi ,rasa jer..jangan tidak...kekadang tu terbabas gak..

RENDANG LIMPA
1 kg limpa – dipotong 16
1 kpg asam gelugur
3 camca besar serbuk ketumbar
2 camca besar serbuk jintan manis
1 batang serai, dititik
1.4 liter santan (2 biji kelapa)
150 g kerisik
Gula, garam secukupnya

Bahan kisar
12-15 tangkai cili kering, direndam
1 labu bawang besar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
4 cm lengkuas
1 batang serai

Cara membuatnya
1. Jerang limpa dengan bahan kisar, asam gelugur, ketumbar, jintan manis, asam, serai dan santan.
2. Masak atas api perlahan hingga mendidih.
3. Bila kuah tinggal separuh, masukkan kerisik, garam dan gula.
4. Kacau sekali-sekala hingga kering dan naik minyak.

Tuesday, October 14, 2008


Ingredients:
2 1/2lbs boneless-skinless chicken breasts (cut into 1” cubes)
Marinade-
2 tablespoons soy sauce
½ teaspoon salt
Batter-
2 large eggs
¼ cup cornstarch
½ teaspoon baking powder
1 pinch white pepper
oil (for frying)
Sauce-
1/3 cup sugar
1 cup chicken broth
1 ½ tablespoons cornstarch
2 tablespoons lemon juice
¾ teaspoon salt
3 slices of lemon (peeled)
2 tablespoons oil
yellow food coloring (optional)

Cooking Instructions:
Chinese Lemon ChickenChinese Lemon Chicken
Step 1: Place cut chicken breast pieces into a bowl and mix with 2 tablespoons of soy sauce and ½ teaspoon of salt. Cover and marinate in the refrigerator for 30 minutes.
Step 2: To make the batter – beat 2 large eggs with ¼ cup of cornstarch, a pinch of white pepper and baking powder. Coat the chicken with the batter.
Step 3: Heat deep fryer to 350 degrees and deep-fry in batches until chicken is fully cooked. Drain on paper towels and set aside. You can also cook the chicken using a wok if you don’t have a deep fryer.
Chinese Lemon ChickenChinese Lemon Chicken
Step 4: Now, to make the lemon sauce – combine 1/3 cup of sugar, 2 tablespoons cornstarch, 1 cup chicken broth, 2 tablespoons lemon juice, and ¾ teaspoon salt (if using food coloring you can add it now). Mix until well combined and add 3 slices of lemon to the sauce mixture.
Step 5: Heat 2 tablespoons of oil in your wok and stir in the lemon sauce mixture and heat until well mixed and sauce becomes clear. Remove lemon slices and pour the sauce over the chicken and mix. Best served with rice and broccoli.
Tags: cook



resepi ni akak copy and paste sajer. Sedap makan lemon chicken ni sebab lain dari yang lain.Senang2 try ler...

Monday, October 13, 2008

(mintak maaf la,tak sempat nak ambik gambar roti jala,camera habis bateri dan gambar ni diambil dari hp,tak clear la)

Hari akak buat roti jala style Waterlily.
Memang version ni macam makcik yang akak tempah selalu tu.
So dari pukul 3 ptg tadi akak mula menjala. habis bersepah cabinet dapor ni. sekarang dah pukul 5.15 ptg..rehat kejap la,sebab resepi waterlily beri tu sikit sangat,bila habis akak double kan pulak..ni yang setengah ponat nih,,tak tahan la den nka bordiri togak jo..tapi sodap laaa...modal pun tak banyak....Akak makan roti jala ni dengan serawa durian. Habis satu Klang mencari durian ni..nasib baik kat Teluk Pulai ada. U all semua tak tau kat mana Telok Pulai kan..tak pa tapi Jabishah mesti tau kan!heheh Nanti la akak ambil gambar roti jala ni ya...

Thursday, October 9, 2008

Rendang Kerang dengan Pucuk ubi.
Goreng tenggiri masam.
sambal belacan orang malas,main mesin jer.
makan dengan pucuk ubi rebus...berpeluh poluh den...

sapa sapa nak join sekali,mari lerrrrr sekali..nasi panas ada..


====================================================================

chocolate moist cake ni Hazira yang buat. Sibuk tanya resepi ,akak suruh dia bukak fail akak. Nak tau tak ! Akak pun ada simpan fail kat dapur. Serik simpan dalam pc ni.kalau kabut hilang semua. Kek ni sangat simple tak payah nak keluar kan cake mixer,cuma kacau jer dengan senduk kayu. Lembut dan enak. Berikut ada lah resepi nya;

  • 180 g wheat flour
  • 70 g cocoa powder
  • 2 tsp soda bicarbonate powder
  • 340 sugar - not necessary fine sugar
  • 230 gm corn oil-guna minyak masak jer
  • 170 g water
  • 2 tsp nescafe - dilute
  • 2 eggs
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1 pinch of salt.
  • 230 g susu cair
method;
shift wheat flour,cocoa powder and soda bicab together.
Add all the ingrediants and mix well.

pre heated the oven 1/2 hr before baking
160 c for 45min to 1 hour.
Hiasan nya terpulang pada diri sendiri.







ss

Tuesday, October 7, 2008



  • 3 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu butter
  • cili kisar
  • 1 peket cili sos
  • 1 tin canned mushroom(ayam brands)
  • 1 peket ayam kisar
  • oregano
  • basil
  • Italian herbs
  • lada putih
  • sedikit air rebusan pasta.
  • garam gula dan sedikit ajinomoto.
  • (lain kali nak pakai tomato dalam tin, taruk parmesan cheese,cili bengala frankfuter ayam mas yang ber cheese atau berlada hitam)
  • Terima kasih semua. MAri lah beraya ke rumah,boleh saya jamu spaghetti ni dengan Char kuew tiaw (resepi AuntyN)






Pucuk paku goreng .


Ikan cencaru bakar dalam oven
Kari Ayam
sambal tumis udang


air asam akak.
ahad 5 okt,2008
open house untuk family sebelah abang.

Saturday, October 4, 2008

Kari ayam dengan kentang.
Goreng kobis dengan karot dan udang.
Rendang Daging.
Ayam Bali.
Kek span oren

Hari raya ke 2,akak bersilat lagi kat dapur. Hari ni kawan kawan abang baik abang yang selalu memancing bersama akan ke rumah kami . So kena merendang balik laa. Pukul 4 pagi akak telah merebus nasi himpit. Letak dalam periuk besar sikit dan tambah air banyak banyak. Kemudian akak terlelap la pulak. Nasib baik tak kering air nya. Kuah kacang semalam ada lagi dan akak memanas kan semula dan tambah air panas untuk mencair kan semula.
Ayam akak beli 2 ekor ,sekor untuk buat kari dan satu lagi buat Ayam Bali. Sayur kobis akak goreng dengan lobak merah dan udang. Daging lembu akak buat rendang. Hai berpeluh2 kat dapur.

*************************************************************************************

Wednesday, October 1, 2008

Sambal Goreng Jawa

Ini ada masakan tradisi sebelah abah saya di Batu Caves. Rasa nya lain sikit dari sambal goreng jawa dari sebelah Klang ni. Arwah nenek yang selalu masak bila ada kenduri atau hari raya. Ia nya selalu di makan dengan lontong. Tapi lontong nya akak tak sempat nak belajar . Rugi betul rasa nya. Sambal goreng ni akak belajar dari Mak Usu melalui talipon jer. Dan sekarang ni akak pulak mengajar adik2 dan sedara ayang lain kalau mereka meminta. Nak buat sambal goreng ni agak leceh dan kena kesabaran yang tinggi sebab semua bende kena di hiris halus dan kos nya agak lebih sikit tapi jangan risau,hasil nya memuas kan.

  1. 600 gm kacang panjang
  2. 4 keping tempe
  3. 4 keping tahu
  4. 500 gm bawang merah
  5. 1 labu bawang putih
  6. 4 inci halia
  7. 4 inci lengkuas
  8. 7 batang serai
  9. 5 biji cili merah
  10. 5 papan petai
  11. 1/2 kilo udang sedang
  12. 1 kotak santan(kalau pakai santan biasa selalu nya cepat basi)
  13. 3 sudu cili kisar(ikut suka)
  14. sedikit belacan
  15. 1 sudu kecil jintan manis
  16. 1 sudu kecil jintan puteh.
Cara:
No 1-9 di hiris .
petai di belah dua.
udang di buang kepala.
Semua ini di goreng dengan minyak hingga layu.
panas kan kuali,masuk kan santan dan cili kisar. Masuk kan belacan sekali dan jintan jintan .
Bila mendidih masuk kan bahan yang di goreng tadi. Rasa lah garam nya dan ajinomoto sikit.
kacau biar rata.
Bila santan mula mengering,tutup la api.
Makan dengan lontong atau ketupat dan nasi panas.

====================================================================

Labels