Sunday, March 29, 2009

Kari Daging berkentang



Salam semua,

Jumaat lepas akak masak kari daging lembu. Rasa nya dah lama tak masak daging ni..ingat kan nak buat rendang saja tapi bila fikir kan lambat sangat nak masak tu,akak tukar fikiran lah..Kari ni akak letak sekali kentang...


Yang ni goreng kacang panjang...cili merah tak da..so rasa nya kureng lah seri nya..tapi rasa nya sama saja...

Jemput makan....


Thursday, March 26, 2009

Cucur udang


Salam semua...

Petang rabu akak dan abang pergi ke pasar malam berhampiran,konon nya nak membeli ikan dan sayur..

Tapi balik dengan membawa selonggok udang baru size 's' jer..harga rm5.00 sepinggan. Nak buat cucur udang ler...dah lama mengidam nak buat...

Ikan tak jadi beli..punya lah mahal dek non! Ikan tenggiri sekilo 19 ringgit,pari 17 ringgit..kalau kat pasar pagi cuma 10 ke 11 ringgit sekilo..kerisi 8 ringgit...ada ikan kacang..yang badan nya panjang muncung panjang tu,,eeii den tak roti nak makan nyo...bawal putih 22 ringgit sekilo..apa nak jadi niiiiii.......udang kertas size 'L' berharga 30 ringgit sekilo...sadok alah nya mahal.

Memandang kan gaji lambat lagi..beli jer la ikan kembung pelaling ...itu lah setaraf ngan akak ni...hehehe

Okay ..layan je la gambar cucur udang ni yang tinggal sipi sipi jer ni...masa banyak tak sempat nak ambik..mulut dan tangan ngap..ngap..ngap..









Monday, March 23, 2009

Ikan Gelama masak taucu lagi...

salam semua



Ni ikan yang abang pancing sabtu lepas...Gelama pisang nama nya..dia panjang dan tirus..gigi nya ada dua tiga batang jer..Ikan baru ni rasa nya sedap dan halus isi nya...Nak menyiang nya leceh jugak sebab licin badan nya...Ikan nya bersisik dan tak lah susah sangat nak membersih kan nya...

Ada banyak ikan gelama ni abang dapat..kami ambil yang besar besar saja,yang lain kami hantar kerumah mak mertua dan rumah Along(abang sulung Aziz). Tersenyum panjang mereka sebab dapat rezeki ikan baru.

Akak buat masak taucu sebab ikan gelama ni isi nya tawar..kena lah masak dengan taucu..

Ada baki lagi..ingat nak masak tiga rasa tapi menjelang malam ada dua keluarga kami datang..so rezeki mereka juga lah malam tu..Habis semua ikan ikan tu akak masak...

layan je lah gambar gambar ini..











Thursday, March 19, 2009

Makan makan at Jeram Pantai

Pari Bakar...sedap hingga licin..



Layannnnzzzzz
Tomyam Ayam tak pedas...ni pun terangkat..!!!
sambal belacan....timun..
close up..tom yam tadi..
kepah goreng pedas - as suggested oleh budak yang jaga ikan ni...sedap tau walau pun kulit dia berat..isi dia cinonet jer...




Resepi Kembung Masak Taucu

Ni atas permintaan Ibu Vorgue tau..

Ikan..tak kira ikan apa...akak pakai ikan kembung..I kg-bersih kan dan garam kunyit dan goreng

sedikit minyak buat menumis..
Bawang besar 2 biji- di hiris
Bawang putih-di hiris
Halia- dalam seinci- di hiris
Taucu cap bilal- 2 bungkus..
Timun - 1 biji..potong panjang
cili hijau..ikut suka
cili merah- ikut suka
1 batang serai
asam keping dalam 3 atau 4 keping--kalau tak da asam jawa pun boleh atau cuka..
1 kayu manis
2 bunga lawang..
garam,guladan serbuk peras(optional)
Cara:


Panas kan minyak dan tumis kan kayu manis,bunga lawang dan serai.
Masuk kan bahan yang di hiris tadi.
Kacau hingga wangi..
Masuk kan taucu...tambah air jika suka..(akak tambah air sebab anak suka kuah)
Masuk kan Timun..cili hijau dan merah...
Masuk kan sekali asam keping..
bila dah mendidih..RASA DULU kuah nya...sebab taucu ni masin...kalau kurang tambah garam dan gula..Gula ni penting..tau..dia kena ada rasa masin masam dan manis...
Masuk kan Ikan goreng tadi..
Tutup Api....

Ni resepi untuk sekilo ikan..kalau tak ramai..pandai pandai ler ko kurang kan...hehehe

Selamat mencuba..


Friday, March 6, 2009

Karipap Pusing


Dah lama nak buat karipap ni...Hari tu nampak ada bloggers tu buat,mengendeng la nak resepi..lambat sangat dia nak update nya..so akak google mesra net..dapat pulak..siap dengan gambar cara cara nak membuat nya....Apa lagi layan je laa....

Buat untuk sekilo tepung..dapat la lebih kurang 60 biji..banyak tu...

So kalau yang anak sikit tu..pandai2 la ko orang kurang kan yer..tak pun pi sedekah kat jiran sebelah ke..dapat pahala...hahaha....


Bahan bahan nya...

Doh minyak..
300 gm tepung gandum
150 gm margerin + crisco( atau lemak sayuran atau butter ke atau minyak masak ke..mana mana yang ada laaa)
sedikit air..
uli tepung dengan margerine tu...sampai lembut dan dok berminyak sikit..bulat2 kan menjadi 8 ketul.

Doh biasa,,
700 gm tepung gandum
2 cawan air.. sedikit garam
kalau terkurang air..tambah sikit sikit..
kalau terlebih..masuk kan tepung lagi

Uli sampai lembut dan bahagi kan kepada 8 ketul ya

ni gambar akak copy and paste dari Lynn@myresepi.com











yang ni gambar akak punya..ada kecik besar..kita ni belum pro ler...tapi dapat jygak kawan bloggers makan..sapa ya! Rahsiaaaa

Wednesday, March 4, 2009

Tepung Bungkus..

Salam semua,

Pernah makan Tepung Bungkus..sedap tau..

Pertama kali makan di rumah adik..hati ah terpikat..

Dah tua tua ni baru lah tau ada kueh nama nya begitu..hmmmm

Senang jer nak buat dia...


kena buat inti dulu...

1 biji kelapa parut
gula melaka ikut suka
sedikit garam
sedikit tepung gandum

di masak atas api dapur dan setelah kering tabur kan sedikit tepung gandum untuk memekat kan dia. Bila sudag sejuk,bulat bulat kan dan di gaul kan dengan sedikit tepung pulut.


Daun pisang- di bersih kan dan di layur kan atas api.
3 1/2 cawan tepung beras
2 kotak santan kotak
3 cawan air
sedikit garam.
daun pandan

Daun pisang di koyak kan seperti membuat lepat..tapi lebar sikit lah.
Satu kan santan dan airdan semua bahan lain.
Campur kan santan dan tepung, Kacau hingga semua larut.
Masak kan campuran tepung beras tadi dengan api perlahan.
Kacau hingga adunan tiga suku masak.
Ambil daun pisang,letak kan sedikit adunan tepung beras tadi, rata kan sidikit.
Ambil 2 biji inti kelapa tadi dan letak kan di tengah tengah adunan tadi.
Ambil sedikit lagi adunan(dalam 2 sudu) tadi dan letak di atas inti tadi.
Bungkus seperti lepat tapi biar lebar.

Kukus hingga masak.

Minum bersama kopi cap tupaiiii. Hahahaha
Murah jer belanja dia ni...

Monday, March 2, 2009

Sotong ....

Salam semua,

Hari akak dapat beli sotong harga murah..$4.50 sekilo..akak beli 2 kilo..biar puas makan..hehehe

akak masak sambal tumis sotong...


Dan akak masak lemak kacang panjang campur karot,jagung muda dan cili..tapi rencah ikan bilis jer....


Yang ni lauk semakam..Lemak cili padi Ayam berkentang....


LAyannnnzzzz

Banyak.. nya lauk

salam semua,
Hari ahad lepas,lepas balik dari marhaban,akak terus ke dapur..masak untuk tengahari..anak anak akak bab masak ni kureng laa,untuk mereka lepas la tapi abang akak ni cerewet sikit...dia tak lalu telan apa budak budak masak ni..tu sebab bab masak ni orang lain tak boleh ambil alih...budak budak..suka la dia...

Akak masak asam pedas ikan tenggiri , dah lama tak beli ikan ni...mahal laa







buat sawi goreng dan ikan goreng sikit..cukup laa...

Tapi bila petang..dapat lauk pengantin sampai dua bungkus tu, banyak pulak tu....

Penuh satu meja dengan lauk pauk...



Ada kari kambing,dendeng,sambal goreng jawa,nasi beriani tapi akak tak snap gambar dia...telur pindang..budak budak muntah makan telur tu...

Ingat nak simpan untuk sahur,,hmmm..semua perut naga kat rumah ni...licin semua...















Sunday, March 1, 2009

layan telinga ....

Labels