Sunday, January 17, 2010

Asam Rebus Batang Keladi

1 ikat batang keladi= di kerat dan siat kulit luar nya rendam dengan air dan asam keping dalam 4 keping

5 biji cili api

2 biji cili merah

2 labu bawang besar

1 ulas bawang puteh

sedikit kunyit hidup

1 batang serai

sedikit belacan

udang basah- dalam 300 gm..pakai ikan bilis pun boleh

asam keping - ikut suka

garam untuk rasa

sedikit ajinomoto kalau suka

cara memasak ,

tumbuk cili api dan cili besar ,bawang putih,bawang merah ,belacan dan kunyit hidup .
(atau kisar sahaja)

masuk kan sume bahan ke dalam periuk dan tambah kan air
.
didih kan sebentar .dan masuk kan asam keping ,serai yg telah di titik .

masuk kan batang keladi dan udang .
biarkan mendidih dan biar sayur itu masak.

rasakan laa asam garam.

Thursday, January 7, 2010

Stew Daging -

Stew Daging



gambar ini akak ambil dari en google..lupa plk nak ambik gambar semalam..hehehe



Resepi ni akak main agak agak jer...


1 kg daging lembu..or ekor lembu pun sedap

4 biji bawang besar..di dadu

3 ulas bawang putih-di dadu

2 cm halia-di ketuk

2 batang carrot-di kerat kerat

5 biji kentang - di belah dua

4 batang seleri- di potong kecil

2 biji tomato merah..buang kulit dan biji nya-potong dadu

2 helai daun bay(akak tak taruk pun)

sedikit italian herbs( sama lah..tak ada kat almari)

2 kiub ayam

3 sb tomato sos

1 sudu makan tomato puri -kalau nak letak lebih pun boleh..tak taruk pun tak pa..

garam, ground black pepper dan air..

sedikit butter dan minyak utk menumis...


Cara membuat nya:


Potong daging agak besar sikit..cuci bersih ...dan tos kan..

gaul daging dengan garam, black pepper dan sedikit tepung gandom.

Dalam periuk, letak butter dan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga lembut...masuk kan halia...

masuk kan daging ..besar kan api sedikit biar dia garing di luar....

kemudian masuk kan carrot kentang celeri tomato .

Masuk kan air secukup nya.

masuk kan tomato sos, tomato puri dan kiub ayam.

bila semua dah sebati..tutup periuk dan kecil kan api...

Kalau ada periuk slow cooker tu lagi baik...

renih perlahan lahan selama 3 jam or hingga daging menjadi lembuuuutttt betul.

Bila nampak kuah nya hampir pekat..masuk kan garam dan ground black pepper....

Bila rasa dah ok..tutup api dan boleh lah di hidang kan...

makan bersama garlic bread..or macam akak ni cicah ngan roti gardenia pun ok gak....

Labels