Masakan ni macam kari ayam tapi rasa nya lain dan harum bau nya. Anak akak kata sedap dan lain dari kari .
1 ekor ayam potong 12.
bawang merah 10 biji-blend
bawang putih 4 biji-blend
halia 2 inci-blend
cili merah 4 biji-hiris
cili hijau 4 biji -hiris
daun ketumbar di hiris
serbuk kari..dalam 4 sudu makan
tomato 4 biji atau lebih- di dadu
bawang besar di hiris
Susu masam /yorgut 125 ml(akak tak da stok so akak guna kan susu masam buatan sendiri...pasal tu lah dia berkuah...kalau pakai yorgut maybe less watery)
minyak menumis.
Cara memasak:
Masuk kan semua bahan bahan dan perap sebentar dalam peti ais.
Panas minyak daan masuk kan ayam yang telah di perap itu.
Kacau balik kan dan dan tutup kuali dan kecil kan api.
Masak hingga kering air kuah nya dan rasa garam nya.
Bila ayam sudah masak dan kuah nya hampir pekat..tutup api.
Hidang kan...
RESIPI KEK PAUN OREN
10 months ago
5 comments:
Hello
Aiyo, I am salivating after reading your recipe and looking at the photo!!!
Thank you for sharing with us.
Happy6 New Year and all the best to you and yours.
Salam
Wow! cantiknya rumah baru Kak izzah ni :-)
Ni lah resipi yang kita chat semalam tu ya? Ermm..I thought it was called Ayam Kuala? Anyway...will try this recipe one of these days. Yoghurt tak de lah, that's why. Kena beli dulu!
MWS.
hahah...saya cuma masak untuk family saja laa...resepi ringkas saja...
Happy new year to you too.
awaterlily
alahai malu nyaaa...akak tersilap bubuh nama..memang nama nya Ayam Kuala...silly mistake.
Hello Kak Ezza
Paula terpaksa ke sini sekali lagi untuk menikmati lauk pauk Kak Ezza secara cyberspace :-).
Amboi, sedapnya!!!!
Thanks for sharing...
Salam to you and your family.
Post a Comment