Dah lama nak buat karipap ni...Hari tu nampak ada bloggers tu buat,mengendeng la nak resepi..lambat sangat dia nak update nya..so akak google mesra net..dapat pulak..siap dengan gambar cara cara nak membuat nya....Apa lagi layan je laa....
Buat untuk sekilo tepung..dapat la lebih kurang 60 biji..banyak tu...
So kalau yang anak sikit tu..pandai2 la ko orang kurang kan yer..tak pun pi sedekah kat jiran sebelah ke..dapat pahala...hahaha....
Bahan bahan nya...
Doh minyak..
300 gm tepung gandum
150 gm margerin + crisco( atau lemak sayuran atau butter ke atau minyak masak ke..mana mana yang ada laaa)
sedikit air..
uli tepung dengan margerine tu...sampai lembut dan dok berminyak sikit..bulat2 kan menjadi 8 ketul.
Doh biasa,,
700 gm tepung gandum
2 cawan air.. sedikit garam
kalau terkurang air..tambah sikit sikit..
kalau terlebih..masuk kan tepung lagi
Uli sampai lembut dan bahagi kan kepada 8 ketul ya
ni gambar akak copy and paste dari Lynn@myresepi.com
yang ni gambar akak punya..ada kecik besar..kita ni belum pro ler...tapi dapat jygak kawan bloggers makan..sapa ya! Rahsiaaaa
RESIPI KEK PAUN OREN
10 months ago
5 comments:
Ezzah,
Boleh tak order on line?
tak ada makne nya....hahahah
Ezzah,
Hu, Hu, Hu.
hai ezza,mak teh mmg suka sangat karipap tapi inti yg ada lada hitam/sardin...apa khabar?lama x singgah sini..anak dah pi ambik result ke?
Salam kak ezzah
boleh kak ezzah bagi resepi kembung masak taucu.. mcm sedap sgt
terima kasih kak ezzah
Post a Comment