Friday, March 6, 2009

Karipap Pusing


Dah lama nak buat karipap ni...Hari tu nampak ada bloggers tu buat,mengendeng la nak resepi..lambat sangat dia nak update nya..so akak google mesra net..dapat pulak..siap dengan gambar cara cara nak membuat nya....Apa lagi layan je laa....

Buat untuk sekilo tepung..dapat la lebih kurang 60 biji..banyak tu...

So kalau yang anak sikit tu..pandai2 la ko orang kurang kan yer..tak pun pi sedekah kat jiran sebelah ke..dapat pahala...hahaha....


Bahan bahan nya...

Doh minyak..
300 gm tepung gandum
150 gm margerin + crisco( atau lemak sayuran atau butter ke atau minyak masak ke..mana mana yang ada laaa)
sedikit air..
uli tepung dengan margerine tu...sampai lembut dan dok berminyak sikit..bulat2 kan menjadi 8 ketul.

Doh biasa,,
700 gm tepung gandum
2 cawan air.. sedikit garam
kalau terkurang air..tambah sikit sikit..
kalau terlebih..masuk kan tepung lagi

Uli sampai lembut dan bahagi kan kepada 8 ketul ya

ni gambar akak copy and paste dari Lynn@myresepi.com











yang ni gambar akak punya..ada kecik besar..kita ni belum pro ler...tapi dapat jygak kawan bloggers makan..sapa ya! Rahsiaaaa

5 comments:

Hjh Noralenna Abbas said...

Ezzah,
Boleh tak order on line?

Ezza Aziz said...

tak ada makne nya....hahahah

Hjh Noralenna Abbas said...

Ezzah,
Hu, Hu, Hu.

MAK TEH said...

hai ezza,mak teh mmg suka sangat karipap tapi inti yg ada lada hitam/sardin...apa khabar?lama x singgah sini..anak dah pi ambik result ke?

ibuVouge said...

Salam kak ezzah

boleh kak ezzah bagi resepi kembung masak taucu.. mcm sedap sgt

terima kasih kak ezzah

Labels