Thursday, March 19, 2009

Resepi Kembung Masak Taucu

Ni atas permintaan Ibu Vorgue tau..

Ikan..tak kira ikan apa...akak pakai ikan kembung..I kg-bersih kan dan garam kunyit dan goreng

sedikit minyak buat menumis..
Bawang besar 2 biji- di hiris
Bawang putih-di hiris
Halia- dalam seinci- di hiris
Taucu cap bilal- 2 bungkus..
Timun - 1 biji..potong panjang
cili hijau..ikut suka
cili merah- ikut suka
1 batang serai
asam keping dalam 3 atau 4 keping--kalau tak da asam jawa pun boleh atau cuka..
1 kayu manis
2 bunga lawang..
garam,guladan serbuk peras(optional)
Cara:


Panas kan minyak dan tumis kan kayu manis,bunga lawang dan serai.
Masuk kan bahan yang di hiris tadi.
Kacau hingga wangi..
Masuk kan taucu...tambah air jika suka..(akak tambah air sebab anak suka kuah)
Masuk kan Timun..cili hijau dan merah...
Masuk kan sekali asam keping..
bila dah mendidih..RASA DULU kuah nya...sebab taucu ni masin...kalau kurang tambah garam dan gula..Gula ni penting..tau..dia kena ada rasa masin masam dan manis...
Masuk kan Ikan goreng tadi..
Tutup Api....

Ni resepi untuk sekilo ikan..kalau tak ramai..pandai pandai ler ko kurang kan...hehehe

Selamat mencuba..


1 comments:

Kak Nora said...

Ezza,
Dulu pegaga, Sekarang ni kacang botol pula. Siap dengan kerabu yang mengancam. Nanti bolehlah cuba masak taucu versi ezza.

Labels