Wednesday, April 1, 2009

Acar ikan bersantan



Acar Ikan bersantan.

1 kg ikan tenggiri-potong dan cuci bersih-garam kunyit dan di goreng
3 biji bawang besar - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1" halia - di hiris
1 sudu kecil biji sawi
1 batang kayu manis
1 biji bunga lawang
1 kotak santan
2 atau 3 cawan air
1 batang serai - di titik
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2-3 sudu cuka
garam dan gula.

Cara:
Panas kan minyak,tumis kan bahan yang di hiris ,kayu manis bunga lawang dan serai dan biji sawi.
bila naik bau..masuk kan santan dan air..letak kan sedikit serbuk kunyit.

Bila mendidih masuk kan garam,gula dan cuka. Rasa kuah nya...

Masuk kan ikan dan cili...masak sebentar dan tutup api.

----------------------------------------------------------------------------------------------



yang ni bila malas masak punya kes...

goreng ikan bilis,bawang besar dan cili api...

Makan dengan nasi panas panas,tapi baik baik jangan jadi macam makcik ni..tergigit cili api..rasa nya keluar asap kat telinga...masuk bilik air dok nganga mulut kat shower tu...lupa pulak makcik ni nak makan gula....petua tu bila tergigit cili podeh berapi...



4 comments:

Zue Murphy said...

Kak ezza, nampak macam sedap lauk ikan ni. How is the taste? Masam ke atau more towards berlemak? Nak pakai ikan apa selain tenggiri?

Ezza Aziz said...

rasa dia mesti ada manis masam dan lemak..very nice..I kalau masak ni mesti ada permintaan suruh buat balik keesokan hari nya. Ikan apa apa pun boleh..tenggiri ni akak beli sebab harga ikan murah pulak minggu ni..kalau tak asik kembung je laa

Zue Murphy said...

Kalau macam tu boleh la saya cuba. Saya memang suka makanan ada cuka. Tapi tak pernah campur dalam santan. Thanks for the recipe.

Waterlily said...

Alahai Kak Ezza

bila tengok gambar ikan bilis goreng tu rasa lapar sesangat la pulak. I think nak goreng ikan bilis la lepas ni. And I will try your recipe ikan ni as well...kalau ada masa, i'll update my cooking blog yang entah masih ada lagi ke tak..dah lama tak sentuh. :-)

Labels