Saturday, April 4, 2009

Masak Tempoyak Pucuk Kayu(pucuk ubi)



Masakan ni akak belajar dari jiran akak yang berketurunan Jawa yang suami nya orang Masjid Tanah Melaka. Ni fav suami dia dan dia terpaksa belajar dari mak mertua nya...

Akak pun pada mula nya tak pernah makan lauk ni..bila dia bagi sepiring..mula lah akak mintak 2 piring pulak..lama lama kena lah belajar ..nanti marah pulak orang ..betul tak?

Bahan bahan nya...

2 ikat pucuk ubi.ambil pucuk saja yer dan daun yang lembut..
apa apa pucuk boleh di tambah..janji boleh makan..kalau tak da..memadai lah pucuk ubi saja.
1 tangkai bunga kantan
2 helai daun kunyit
2 batang serai
(semua di atas hendak lah di hiris..termasuk daun pucuk ubi tu.
2 atau 3 papan petai..buang kulit biji nya
segenggam ikan bilis,boleh di guna kan udang juga..
4 biji cili hijau )
2 biji cili merah ) di belah jangan putus
10 atau 15 biji cili api..boleh di kurang kan atau di tambah)
kunyit hidup )di tumbuk halus atau di kisar
2 ringgit tempoyak..lebih kurang 3-4 camca makan tempoyak..ikut suka la....
santan pekat secukup nya.

panas kan periuk..masuk kan cili yang di mesin tadi,segala pucuk daun tadi,bunga kantan, petai ,serai yang di hiris tadi,daun kunyit,ikan bilis serta separuh santan tadi.
Bila mendidih..kecil kan api..kacau selalu agar tak pecah minyak...
Bila nampak pucuk daun daun tadi dah layu, masuk kan tempoyak yang telah di campur dengan sedikit air panas..Jangan lupa di kacau lagi...

Masuk kan pulak lebihan santan tadi dan cili merah dan hijau.
masak perlahan hingga naik minyak dan pekat.
Rasa lah garam nya.
Masakan ini lagi sedap kalau selalu di perhangat kan ....

Selamat mencuba....


2 comments:

Hjh Noralenna Abbas said...

Sedaplah weh!!!

Yati-M said...

Kak Ezza... saya mmg minah sayur ni.. campur tempoyak ke??? laa..awat la tatau... heheh

Thanks! Will try someday..

Labels