Sunday, October 18, 2009

Mee Kari Nyonya Style


MEE KARI NYONYA STYLE

1 KG udang..akak [akak pakai size besar)

kopek kulit dan kepala udang dan rebus dengan air secukup nya


ISI UDANG SIMPAN UNTUK MASUK KAN DALAM KUAH

2 SB UDANG KERING

SEDIKIT BELACAN

3 LABU BAWANG BESAR
4 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
1 INCI LENGKUAS
3 BUNGKUS REMPAH KARI IKAN BABAS
1 IKAT DAUN KESUM
2 BATANG BUNGA KANTAN
8 BIJI BUAH KERAS
3 BATANG SERAI
4 BIJI CILI MERAH
2 SUDU BESAR CILI KERING MESIN

SEMUA BAHAN BAHAN DI ATAS HENDAK LAH DI KISAR

SEDIKIT AIR ASAM JAWA
3 KOTAK SANTAN KARA
1 PEKET TAUHU KERING..DI BELA DUA
2 BUNGKUS FISH BALL

CARA CARA NYA--------

PANAS KAN MINYAK DALAM PERIUK DAN TUMIS KAN BAHAN KISAR HINGGA WANGI..MASUK KAN REMPAH KARI DAN MASUK KAN AIR ASAM JAWA...KACAU HINGGA REMPAH MASAK DAN TERBIT MINYAK.

MASUK STOK UDANG TADI HINGGA SECUKUP NYA..KALAU KURANG TAMBAH AIR..

BIAR KAN HINGGA MENDIDIH. MASUK KAN SANTAN , TAUHU KERING DAN FISH BALL.

MASUK KAN SEKALI SEIKAT DAUN KESUM (TAK PAYANG ASING KAN BATANG NYA)DAN BUNGA KANTAN YANG TELAH DI HIRIS



BILA MENDIDIH MASUK KAN ISI UDANG TADI. KUAH NYA MESTI PEKAT JANGAN CAIR TAU...

MASUK KAN GARAM GULA SESEDAP RASA ..KALAU NAK TAMBAH SERBUK PERASA PUN SUKA HATI LAA

BILA DA MASAK, KELUAR KAN DAUN KESOM TU...

BOLE LA DI HIDANG KAN BERSAMA

MEE KUNING---3 ATAU 4 BUNGKUS

TAUGE---CELUR

SAWI---CELUR

CILI MERAH HIRIS

BAWANG GORENG

TELUR REBUS

TAUHU GORENG DI POTONG MEMANJANG

HIDANGAN INI UNTUK 10 ORANG....

2 comments:

Zue Murphy said...

Nasib baik last sekali akak bagitahu resepi ini untuk 10 orang. Kalau tak, sure la saya dan suami kena berhari hari makan mee ni. Nampak sedap betul mee rebus Kak Ezza. Boleh saya cuba.

Papa meow said...

terasa lucu plak baca komen kt atas ni, x tahan nk ketawa sorang2 hahaha...

Labels