Tuesday, October 28, 2008


Pau. Resepi ni saya ambil forum resepi.net. Chef Li punya resepi. Saya tertarik dengan bahan bahan dia ni sebab lain dari simpanan aya. Munkin ini yang saya cari selama ini..Pau

1 kg tepung Pau (Hong Kong flour)

8 gm yis kering

18 gm baking powder

100 gm gula

30 gm shortening

10 gm voltex/bread improver

2 sudu teh ovalet

500 gm air



Cara Membuatnya

1.
Masuk semua bahan kering dan gaul rata dalam mixer.
2.
Masukkan air sedikit demi sedikit.
3.
Masukkan yis dan gula.
4.
Masukkan shortening. Uli lembut.
5.
Bentukkan doh kecil-kecil dan isi inti.

Peram 20 - 25 minit.

Kukus 8 - 10 minit.

1 comments:

Waterlily said...

Kak Izzah

memang sah kita ni ada telepathy lar..Wlily memang ingat nak buat pau! I have tepung blue key sekarang, and i hv tried several pau recipes already. Ada yang keras, ada yang lembut..ada jadi gebu ada yang tidak. Err..from the pics, pau kak izzah nampak gebu ler...lembut tak jadi dia? Kalau lembut, Wlily nak try laa..

Labels