Thursday, October 23, 2008

Portugese tart.
Ni resepi dari waterlily. Sedap dan mengenyang kan. Bila sedang di bakar,baru dia harum. Tapi akak pakai acuan muffin ni..so besar besar la ...Buat dua adunan so akak dapat dalam 18 biji. Kalau acuan kecik2 tu mungkin dapat banyak.


Bahan-Bahan :

Beberapa keping puff pastry - 10 would be enough but it depends on how big you want to make them. (ni style shortcut saya, tak payah pening kepala nak buat pastry sendiri...) Beli puff pastry kat giant pun ade

Filling :

100 gram whipped cream
55 gram gula
1 keping cheddar cheese - di potong halus(akak tak taruk pun)
125 ml susu segar (sometimes, kalau tak ada susu segar, saya gunakan powder milk anak saya, pun boleh jalan jugak..)
2 biji telur ayam
Sedikit essence of vanilla

Cara Membuat :

1. Lembutkan puff pastry pada suhu bilik.
2. Panaskan separuh dari whipped cream dan masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
3. Masukkan baki whipped cream tadi bersama potongan cheddar cheese, dan kacau sehingga sehingga keju cair. Padamkan api.
4. Di tempat lain - pukul telur bersama susu segar sehingga sebati. Masukkan sedikit essen vanilla.
5. Masukkan bahan telur ke adunan whipped cream tadi. Pukul lagi sehingga sebati.
6. Panaskan oven .
7. Sapu butter di acuan - masukkan puff pastry dan tekan. Gunting lebihan puff pastry.
8. Tuangkan filling ke dalam puff pastry tadi.
9. Masuk dalam oven dan bakar pada suhu 225 degrees selama 20 minit atau sehingga kekuningan.

resepi dari waterlily.akak copy & paste jer. Malas nak salin daaa

2 comments:

Waterlily said...

Lapar daa bila tengok puff pastry ni. Wlily pun nak buat lagi lah!

Lee said...

Hello Ezza, wow, those tarts look simply fantastic. Ada lagi? Goes well with ice coffee too I guess.

And that rendang limpang? I dapat the wangi scent disini pun, ha ha.
Ezza, you are fantastic.
Happy cooking, and have a great week, Lee.

Labels