Wednesday, October 1, 2008

Sambal Goreng Jawa

Ini ada masakan tradisi sebelah abah saya di Batu Caves. Rasa nya lain sikit dari sambal goreng jawa dari sebelah Klang ni. Arwah nenek yang selalu masak bila ada kenduri atau hari raya. Ia nya selalu di makan dengan lontong. Tapi lontong nya akak tak sempat nak belajar . Rugi betul rasa nya. Sambal goreng ni akak belajar dari Mak Usu melalui talipon jer. Dan sekarang ni akak pulak mengajar adik2 dan sedara ayang lain kalau mereka meminta. Nak buat sambal goreng ni agak leceh dan kena kesabaran yang tinggi sebab semua bende kena di hiris halus dan kos nya agak lebih sikit tapi jangan risau,hasil nya memuas kan.

  1. 600 gm kacang panjang
  2. 4 keping tempe
  3. 4 keping tahu
  4. 500 gm bawang merah
  5. 1 labu bawang putih
  6. 4 inci halia
  7. 4 inci lengkuas
  8. 7 batang serai
  9. 5 biji cili merah
  10. 5 papan petai
  11. 1/2 kilo udang sedang
  12. 1 kotak santan(kalau pakai santan biasa selalu nya cepat basi)
  13. 3 sudu cili kisar(ikut suka)
  14. sedikit belacan
  15. 1 sudu kecil jintan manis
  16. 1 sudu kecil jintan puteh.
Cara:
No 1-9 di hiris .
petai di belah dua.
udang di buang kepala.
Semua ini di goreng dengan minyak hingga layu.
panas kan kuali,masuk kan santan dan cili kisar. Masuk kan belacan sekali dan jintan jintan .
Bila mendidih masuk kan bahan yang di goreng tadi. Rasa lah garam nya dan ajinomoto sikit.
kacau biar rata.
Bila santan mula mengering,tutup la api.
Makan dengan lontong atau ketupat dan nasi panas.

====================================================================

0 comments:

Labels