Ikan mahal sangat sekarang ni,dah lah mahal..rupa tak senonoh pulak tu, ada ikan macam hisap dadah jer..mata nya merah... ada macam ikan sakit jer..pucat jer kaler dia...macam macam akak ni..
So hari ni akak masak kerang laa..
Fresh lagi ni...
Tak nak la masak sambal tumis ke,rendang atau masak lemak..boring laa
Hari ni masak kicap bercili...
Hari tu Alin buat sedap pulak!! Resepi dia masa belajar kat UNISEL dulu..
Okay,mudah jer...
1 kg kerang
cili mesin yang di tambah bawang dan bawang putih.(cili ikut rasa sendiri)
Sos tiram dalam 2 sudu
Kicap manis..suka hati laa banyak mana..
daun bawang untuk penyeri..tak da pun pa...
Cuci kerang hingga bersih. Tos kan.
Tumis cili dengan sedikit minyak. Biar garing dan masak
Masuk kan sos tiram dan kicap...
Masuk kan kerang kacau biar rata dan tutup sebentar.
Rasa lah garam gula nya....
Bila kerang dah tersengih...tutup api...
tabur kan daun bawang.
Akak buat sambal kicap sekali...bukan nya apa..kat rumah ni ada macam2 selera...
dan buat sup kentang sikit...kang kering sangat nasi ni....komplen dia orang ni...
yang ni pulak,lauk semalam...panas kan balik..sayang nak buang,Gulai nenas dengan ikan bilis jer,,dah tak macam rupa gulai nenas dah.....
RESIPI KEK PAUN OREN
10 months ago
5 comments:
Alahai Kak Izzah
Dah laaamaa rasanya Wlily tak makan kerang ni..
This will be one of the must taste bila balik Malaysia nanti..
bila kamu nak balik Malaysia ni...
Mula2 nak balik bulan ni, tapi disebab kan dikunjungi visitors sampai sebulan, jadual cuti budak sekolah dah lari dah. So terpaksa balik end of January...itu pun tak lama.
Salam,
Wow sedapnya. Faveret tu.
kak! sedapnyer masakan-masakan akak ni...makan plak ramai-ramai. Lagilah syok kan?! and I tengok akak ni rajin menghias lauk ngan daun bawang/sup. I nak tanya...daun-daun tu memang hiasan aje ker or akan menambah perisa kepada makanan tu ye? janganlah kata i mekngot pulak tanya soklan basic ni ye!
Post a Comment