Saturday, November 8, 2008

Ayam Goreng
1 kg ayam di potong kecil kecil
cuci bersih dan tos kan.
garam,lada putih,serbuk kunyit dan tepung jagung di gaul rata.
Goreng hingga kekuningan.

******************************************************************



Sambal Tumis Udang. 1 kg udang = buang kepala dan ekor. 20 - 30 tangkai cili kering-gunting kecil dan di rebus sekejap. 2 bji bawang besar,3 ulas bawang putih -di mesin bersama cili
4 papan petai- kalau lebih lagi baik
sedikit belacan 1 mangkuk kecil air asam jawa..tidak pekat sangat. garam,gula dan perasa.
cara membuat nya:

Panas kan kuali dan masuk kan minyak.
Tumis kan cili mesin bersama bawang tadi hingga garing.Kecil kan api dan kacau selalu agar masak rata.
Masuk kan belacan.
Bila cili sudah garing dan naik minyak,masuk kan air asam jawa. Masuk kan garam dan lain lain perasa dan udang.Masuk kan petai sekali.
Bila dan sesuai asam garam dan gula., tutup api dan boleh la di hidang.


**********************************************




Urap Daun Selom

  • 2 ikat daun selom- di rendan dai cuci bersih dan di potong kecil2
  • 5 biji cili merah
  • 5 tangkai cili padi
  • sedikit belacan bakar
  • 1 biji bawang besar
  • 3 sudu besar udang kering,rendam
  • 1/2 biji kelapa parut-ambil putih saja
  • 5 biji limau kesturi
  • Cara:
  • Mesin bahan 1 hingga 6.
  • Panas kan kuali dan masuk kan bahan mesin dan kelapa parut tadi.
  • Kacau hingga bahan tadi mesra dan kering.
  • Bila sudah kering,angkat dan masuk kan kedalam bekas daun selom.
  • Masuk kan garam gula dan ajinomoto sedikit.
  • Perah kan air limau kasturi.


Asam Pedas Ikan Tenggiri.
2 ekor Tenggiri papan ( jenis kecil-Morib mari)
2 senduk cili yang telah di kisar dengan bawang merah dan putih,belacan dan kunyit hidup
2 biji tomato dan 5 batang bende
Air asam jawa 1 mangkuk
Daun kari dan Halba campur
garam sedikit gula dan aji

Ikan di potong dan di bersih kan.
Tumis halba campur dan daun kari.
Masuk kan cili mesin tadi.
Tumis hingga naik bau dan kecil kan api.
Kacau selalu agar tidak hangus.
Bila cili masak dan harum masuk kan ikan dan air asam. Terpulang la hendak cair atau pekat.
Bila hampir masak masuk kan tomato dan bende. Rasa lah garam nya. Tutup api dan boleh la di hidang kan.

*************************************************************

Masak lemak Nenas dengan Tulang Ikan Masin.

2 biji nenas,di buang kulit dan di potong ikut suka.
500 gm tulang Ikan Masin .Di rendam dalam air selama 1 jam
20 biji api siam
5 biji cili merah
serai 3 batang
kunyit hidup
santan pekat secukup nya (saya guna 4 ringgit santan pekat)
garam untuk rasa

Cara

Mesin atau tumbuk cili api cili merah kunyit hidup dengan sedikit garam.
Masuk kan ke dalam periuk dan masuk kan sekali ikan masin tadi.
kacau agar sebati. Masuk kan serai.
Masuk kan santan pekat.Tinggal kan sedikit untuk di jadi kan pati.
Bila mendidih,masuk kan nanas dan biar kan seketika.
Masuk kan santan yang lebih tadi dan rasa garam ya. Bila nampak cantik kuah nya,tutup api dan boleh di makan.


Semua ni akak masak untuk makan tengahari hari sabtu lepas. Makan bersama keluarga akak,orang tua akak dan Ayu sekeluarga dan juga tetamu kami,,keluarga Firdaus.

*************************************************************************************


0 comments:

Labels