Monday, November 10, 2008

DADIH JAGUNG



Dadih jagung dah jadi satu trademark bagi akak. Apa tak nya, dulu akak la pelopor dadih ni di sekitar kampung ni...

Rasa nya lemak lemak manis amat di gemari oleh orang tua malah kanak kanak kecil. Dah banyak akak dapat tempahan dan sekarang ni akak dah malas nak ambil tempahan sebab kos barang dah meningkat dan orang kampung ni pun asyik nak komplein jer..kita naik kan 10 sen pun marah...kita kurang kan kuantiti pun marah..so sekarang sapa sapa nak tempah akak bagi saje resepi dia..ko beli barang dan buat la sendiri...Perisa nya boleh di tukar kepasa coklat,strawberry atau apa apa yang you all suka...akak pakai perisa jagung ni sebab sedap.

Bahan bahan nya:
untuk 50 biji bekas kecil seperti di atas.
(A)
25 g agar agar tali...
500 g gula.
3 liter air

400 g susu tepung (1 pek kecil) akak guna cap everyday instant.
di bancuh dengan
1 liter air panas. Tapis kalau berketul.

1 tin susu cair-akak guna Ideal
perisa jagung..yang dalam botol plastik kecil tu..

cara
Agar agar di rendam agar lembut dan di rebus dengan 3 liter air
hingga hancur. Kemudian masuk kan gula. Biar hancur.

masuk kan bancuhan susu tepung,kacau biar rata. masuk kan sekali susu cair dan perisa jagung secukup nya. Biar adunan nampak kuning cantik dan bau harum. Tutup api.

Susun bekas bekas plastik atas meja. Ingat sapa sapa ada anak kecik tu..suruh la sapa sapa jaga kejap atau kurung jer kejap. Benda ni panas,,,Biar anak menangis kejap dari kita menangis sepanjang hayat!!!!

Masuk kan bancuhan dalam bekas air dan tuang ke dalam acuan tu...biat kan sejuk sekejap dan boleh la di tutup dan masuk dalam peti ais.
Adunan ini mesti lembik bukan keras macam lengkung. So sukatan air mesti tepat dan jangan biar kan mendidih lama atas api...

************************************************************************************

8 comments:

Waterlily said...

Thanks for the recipe kak izzah..dulu Wlily selalu jugak buat, perisa strawberry la, perisa coklat la..but bila dah lama tak buat, tak sure pulak sukatannya. Thanks again...

Desert Rose said...

Kak,

I loooveeeee this thing. Boleh makan 5 sekali ha ha. Have 2 try ur recipe but i allergic susu tepung ni (tak bleh bau, susu anak pong nak muntah) bleh tukar ka???

Ezza Aziz said...

desert rose,tak tau pulak boleh tukar ke tak...takut nanti rasa dia lari...budak budak amat gemar kan bende ni..orang tua pun sama..by the way selamat berkenalan.

zaitgha said...

i suka gak buat nih and selalu pakai ready made mix jer he he....

to desert rose,
susu tu bole pakai coffee mate...or evaporated milk...

addawak said...

tak sdp

addawak said...

resepi sdp2 xda ka?

Anonymous said...

tqvm..kak saya dah lme tercari2 resepi buat dadih ngan mudah..nk try tp x sure la kak tkt x mrnjadi...heheheheh

septi kurniati Abu Hanifah said...

tqvm..4 resepi..sy dah lma tercari2 resepi nk wt dadih yng simpel ni..ni bru jumpa nk try wt tp tkt x menjadi kak..hehehehe

Labels