Thursday, November 13, 2008

Kek Gula Hangus

Masa buat kek ni macam tak percaya jer kek ni kan menjadi. Hati ni was was jer. Bukan nya sebab apa , adunan nya cair sangat..betul ke resepi ni...Kena simpan sekejap dalam 3-4 jam dulu baru boleh bakar...bila pulak boleh makan ni....lantak laa terlanjur dah buat baik di selesai kan...

Bila time bakar,akak ayik terkenguk jenguk ke dalam oven,naik ke tak ni...risau jugak..Tapi akhir nya penantian akak berbaloi..Kek ni tak naik sangat tapi sarang dia jadi dan ia nya sangat lembutttt....Cuba la tapi kena mula dari pagi..nanti tak sempat masak untuk minum petang.

Resepi nya akak cedok dari siapa la pulak ni...Terima kasih je la pada empunya resepi yang akak dah lupa sapa orang nyer..

Bahan2 nya
untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 suduteh butter
masak kan gula dalam kuali , Bila agak cair tuang air panas..hati hati ya,
then masuk kan butter, Kacau biar rata dan tidak berketul dan padam kan api..

4 biji telur ayam
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum di ayak bersama
2 sudu kecil soda bicarbornate
1 suduteh esen vanilla.

Cara
Pukul telur hingga kembang.
masuk kan susu pekat dan pukul lagi.
Masuk kan esen vanila.
Kemudian masuk kan teoung gandum yang telah di ayak besama soda bicarb tadi. Bila
sudah rata,baru tuang kan gula hangus tadi.

Masuk kan ke dalam acuan yang telah di lenser dengar butter dan tepung gandum.
Biar kan dulu selama 3-4 jam dulu agar kek ni bersarang dulu .Jangan lupa di tutup acuan tu.
Bakar pada suhu 160c selama 60 minit. 11 minit terakhir hendak lah di pasang kan api atas bawah. Sejuk kan sebelum di potong.


*******************************************************************************

6 comments:

Waterlily said...

This is one of my fav delicacies lah Kak Izzah! Thanks for the recipe..

Desert Rose said...

Dah lama cari resepi nih....tq. Nak buat lah esok jika tak diserang sindrom "m" to ye WLY

Naiza Hasan said...

Salam Perkenalan,
Kek gula hangus ni , memang fav. saya ...tapi tak pernah buat menjadi dan cantik macm tu..
Must try!Terima Kasih

Zue Murphy said...

Aduh kak ezza terliur saya tengok kek gula hangus ni. Favorite ni. Nanti nak cuba la your recipe.

zaitgha said...

b4 the last eleven minutes which api to pasang, bawah ker atas saja....my late mum used to make this cake, bila dia tak der try buat tak pernah menjadi, tak ingat la pulak if masa mak buat kena tunggu 4 jam baru bakar...

Ezza Aziz said...

zaitgha.11 min sebelum time up to pakai api bawah. Saya pun buat macam yang dalam resepi tu,ok pulak..maybe lain orang lain cara nya.

Labels