Saturday, August 30, 2008

Asam pedas /Karipap

Friday, August 8, 2008

Asam Pedas Ikan Kembung
1 kg Ikan kembung (siang dan bersih)
bendi....50 sen
tomato 2 biji
cili mesin ..dalam 2 senduk
sedikit belacan
minyak untuk menumis
air asam jawa secukup nya
sedikit rempah kari
sedikit halba campur
salt to taste
Cara:
tumis cili mesin dengan minyak hingga masak ,masuk kan halba campur, belacan..Bila naik minyak masuk kan rempah kari. bila naik bau masuk kan air asam jawa secukup nya an bila dah mendidih masuk kan ikan. Tunggu 5 minit dan bila dah mendidih,masuk kan tomato dan bendi. Rasa lah garam nya dan bila dah masak boleh la di hidang kan .

Karipap
1 kg tepong gandom
1 senduk minyak masak yang di panas kan
3 sb majerin
air secukup nya
sedikit garam campur dalam air
Cara:
Panas kan minyak dan tuang kan ke adunan tepung,
Gaul rata dan masuk kan majerin , Masuk kan air secukup nya dan uli hingga lembut .
Lepas tu bulat bulat kan macam sebesar bola pingpong. Tepek2 kan agar rata tapi jangan nipis sangat baru la masuk kan inti. Masa nya kena pakai daya kreatif anda...kalau macam biasa tu,gentel je laa..
Goreng dengan minyak dan guna kan api yang kecil agar masak rata dan cantik.

Bahan2 inti:
2 kg kentang ( aku ni anak ramai,kalau nak sikit kurang kan bahan dia)
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 peket rempah kari ikan
$1.00 udang kering (kalau pakai daging atau ayam,pakai rempah kari daging la)
minyak utk menumis
garam gula utk rasa
sedikit air, Daun kari
Cara:
Kentang di kupas kulit nya dan di dadu kecik
bawang besar dan putih di mesin dengan udang kering(jangan halus sangat)
Tumis bahan yang di mesin tadi.bila naik bau boleh masuk kan rempah kari dan daun kari.
las tu bila rempah dah wangi masuk kan la kentang tadi..gaul agar rata kan masuk kan sedikit air biar cepat empuk.
Tutup kuali dan sesekali di kacau ,
Masuk kan garam gula untuk rasa. Kalau inti ni agak lembab,kecik kan api dan biar kan sekejap atas api.
sejuk kan dan boleh la di guna kan.



1 comments:

Mutiara said...

Ezzah...Resipi Ezzah macam nak kenduri jer, terkemut-kemut kak Sal dok buat kira2 utk makan dua org hahaha.

Labels