Resepi ni kawan saya yang duduk di Jaln 16 punye, Saya panggil dia Kak Nah tahi lalat. Nak dapat resepi dia ni punye la payah,3 bulan saya dok rayu baru dapat. Dia ni orang Johor/singapore, so resepi ni mak dia punye la. Pada saya buat apa kedekut resepi , kalu kita sedekah resepi kat orang lain , dapat pahala bila ada orang lain mencuba nya,dapat jugak buat bekal untuk kita masa dalam kubur nanti.Soto ni rasa nya tak sama dengan soto yang di buat oleh orang Jawa di Klang ni. Cuba la. Saya cuma serta kan sop nya saje. Ianya boleh di makan dengan nasi himpit, mee kuning atau bihun.
Cara cara:-
2 ekor ayam -potong 4 setiap ekor
2 peket biji ketumbar
1 peket jintan manis
1 peket jintan halus
(di goreng tanpa minyak dan di mesin halus)
Air secukup nya(dalam 5 liter
5 biji bawabg besar
3 ulas bawang putih
Halia dalam 4 inci
Lengkuas dam 4 inci
Serai 7 batang
(semua di mesin halus)
2 ketul kiub ayam
1.00 santan pekat
4 bungkus rempah sop bonjut
Sedikit minyak untuk menumis
Masuk kan rempah2 yang telah di mesin kering tadi.
Bila dah mesra masuk kan ayam. Gaul rata.
Masuk kan air dan semua bahan2 lain.
Tunggu hingga mendidih,kecil kan api.
Bila hampir masak masuk kan santan pekat.
Bila ayam dah elok masak nya rasa lah garam nya. Nak taruk pak aji pun boleh.
Biar kan sebentar baru di keluar kan ayam,
Bila ayam sejok,siat siat kan isi ayam tu,tulang ayam tu masuk kan semula ke dakam sup.
Kalau makan soto mesti ade bergedil dan sambal kicap.
sedikit udang kering
telor ayam di pukul sikit buat celup
lada sulah,daun bawang yang di racik halus. Rasa lah garam nya.
semua digaul bersama ,
Ambil sedikit di bulat2 kan kemudian di leper kan. Celup dalam telur dan goreng dengan api perlahan.
1 botol kicap bilal
5 ulas bawang putih
20 biji cili api
gula secukup rasa
Mesin je laa
sawi
Daun bawang,daun sop
Bawang goreng
nasi himpit
atau mee atau
bihun
bergedi
Ayam yang telah carik2
.
Selamat mencuba.
Lupa pulak lah ...si suun ni...beli 1.00 goreng dalam minyak panas...biar rapuh
simpan dalam bekas kedap udara.
Cara cara:-
2 ekor ayam -potong 4 setiap ekor
2 peket biji ketumbar
1 peket jintan manis
1 peket jintan halus
(di goreng tanpa minyak dan di mesin halus)
Air secukup nya(dalam 5 liter
5 biji bawabg besar
3 ulas bawang putih
Halia dalam 4 inci
Lengkuas dam 4 inci
Serai 7 batang
(semua di mesin halus)
2 ketul kiub ayam
1.00 santan pekat
4 bungkus rempah sop bonjut
Sedikit minyak untuk menumis
Cara cara memasak:-
Tumis bahan yang di mesin tadi hingga wangi.Masuk kan rempah2 yang telah di mesin kering tadi.
Bila dah mesra masuk kan ayam. Gaul rata.
Masuk kan air dan semua bahan2 lain.
Tunggu hingga mendidih,kecil kan api.
Bila hampir masak masuk kan santan pekat.
Bila ayam dah elok masak nya rasa lah garam nya. Nak taruk pak aji pun boleh.
Biar kan sebentar baru di keluar kan ayam,
Bila ayam sejok,siat siat kan isi ayam tu,tulang ayam tu masuk kan semula ke dakam sup.
Kalau makan soto mesti ade bergedil dan sambal kicap.
Bergedil:
1 kg kentang,buang kulit dan di goreng hingga empok.Kemudian di lecek halus.sedikit udang kering
telor ayam di pukul sikit buat celup
lada sulah,daun bawang yang di racik halus. Rasa lah garam nya.
semua digaul bersama ,
Ambil sedikit di bulat2 kan kemudian di leper kan. Celup dalam telur dan goreng dengan api perlahan.
Sambal kicap
1 botol kicap bilal
5 ulas bawang putih
20 biji cili api
gula secukup rasa
Mesin je laa
Soto ni kena ade:
Taugesawi
Daun bawang,daun sop
Bawang goreng
nasi himpit
atau mee atau
bihun
bergedi
Ayam yang telah carik2
.
Selamat mencuba.
Lupa pulak lah ...si suun ni...beli 1.00 goreng dalam minyak panas...biar rapuh
simpan dalam bekas kedap udara.
0 comments:
Post a Comment