Saturday, August 30, 2008

masak Lemak cili padi Ikan tongkol dengan daun rassam


Ini lah lauk kegemaran aku. Tapi tak berapa di sukai oleh suami dan anak anak. Alasan nya ikan tongkol keras...Pada ku Ikan tongkol lah yang paling sedap,kalau nak cari tongkol yang lembut cari yang punya sirip yang panjang. Yang itu cina pasar panggil Tuna. memang lembut dan sedap.

Bahan2 nya:
2 ekor ikan tongkol /Tuna
1 ikat daun rassam atau daun roselle
25 biji cili padi
kunyit hidup
$2.00 Santan pekat
1 batang serai -di titik
5 biji bawang merah

cara2:
Bersih kan ikan
cili api,bawang merah dan kunyit di tumbuk halus
Panas kan periuk,masuk kan bahan tumbuk ,serai dan santan pekat.
Tambah kan sedikit air. Kacau biar rata.
Masuk kan ikan, Bila mendidih kecil kan api. kacau agar tidak pecah lemak.
Masuk kan daun rassam. Rasa lah garam nya.
Bila naik minyak padam kan api.
Hidang bersama nasi panas.

0 comments:

Labels