You blend:
10-12 biji bwg merah
6-8 biji bwg putih
1-1.5 inch halia
2 senduk sederhana cili boh (as in cili kering yg you blend tu) - kalau nak pedas, tambah lah ya?
2 senduk sederhana cuka (if u can't take cuka, then air asam limau/ asam jawa will do)
kicap lemak manis - ikut suka - nak lauk tu gelap ke tak
sikit garam and gula
you marinate at least half an hour.
Bahan tumis:
minyak masak
1 btg serai - ketuk
1-1.5 inch langkuas - ketuk
daun kari
cili merah & hijau - belah aje
1)Tumis bahan2 tu. Sampai harum, you take out the cili - nanti dah nak masak, masukkan semula. ni utk cantik je ni
2)Then you masukkan aje ayam tadi tu and kacau sampai ketiak you sakit...eh eh...salah, salah...sampai ayam tu cukup masak lah!!! and sampai gravy dia tu cantik je pekat dia, ok? Sambil2 masak tu, rasa2 lah garam gula - cukup ke tak. Then masukkan sliced tomato utk tambah keceriaan lauk you tu!! he he
++++++++++++++
RESIPI KEK PAUN OREN
10 months ago
3 comments:
Kak Ezza!! Thank you sebab sudi try resipi ni! Nak tergelak, yang Kak Ezza pi copy-paste saya punya resipi tu buat pa??? Tu saya main tulis, tak de censorship board...kah kah kah..habis semua kay-tee-yak lenguh semua keluar!!! Ketawa I pagi2 ni, tau Kak Ezza nihhh!!! Anyway, thanks again ya kak!!
Ala..
sajer je tak copy balik..suka baca style you tulis....relax jer..thanks for sharing yr recepi..licin beb!
Da kann ich nur zustimmen..
Post a Comment