Pertama kali makan talam ni masa pembacaan yassin di rumah rakan kumpulan akak. Ingat kan talam ubi tapi kawan akak cakap ini talam suji. Sedap rasa nya. So satu hari akak order la kueh ni . Untuk seratus keping harga nya 38 ringgit,wow mahal nye..
Tapi bila buat sendiri tak la mahal mana pun. Boleh dapat satu talam 28 cm lagi. Boleh bertukar juadah sampai 4 buah rumah jiran.
Bahan bahan nya-
Lapisan bawah
1 tin tepung suji
3 tin santan cair
1/2 tin gula pasir
sedikit pewarna kuning
semua bahan di atas di masak atas api hingga keluar wap.
Kemudian di alih kan ke loyang bulat dan di kukus selama 20 minit.
Lapisan atas
1 tin tepung beras
3 tin santan pekat
1/2 tin gula merah di masak dengan
1/4 tin air. Bila masak tapis.
Gaul bersama dan masak atas api hingga naik wap dan masuk kan ke dalam kukusan tadi.
Lap tudung kukus dan kecil kan api. Masak 1/2 jam lagi. Sesekali lap tutup kukus supaya air tak masuk ke kueh tu.
Biar kan betul2 sejuk supaya cantik potongan nya.
Akak punya ni tak sempat sejuk pun.
RESIPI KEK PAUN OREN
10 months ago
0 comments:
Post a Comment