Makan apa yang ada jer, lauk petang semalam ada lagi,kari kepala ikan akak panas kan,ikan goreng pun akak panas kan cuma tambah telur dadar sajer . Buat teh o dan nesafe untuk abang. Akak pun malas nak makan cuma minum teh dan makan kurma sebiji. Cuaca punye la sejuk,cuma salji je tak turun. Hari ni ada sorang tu paling liat bangun...naik berbuih mulut panggil suruh bangun. Siapa lagi kalau tak abang akak tu. Ingat esuk nak pedajal kan dia laa...hihihi
Kari Kepala Ikan
kepala ikan dari seekor ikan Jenahak
1 biji bawang besar di hiris
sedikit halba campur
Daun kari
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 cm halia
semua di kisar
2 biji buah tomato di potong dadu
5 sudu besar serbuk kari ikan Babas
air asam jawa
1 ringgit santan pekat/yourgut
Cara:-
Tumis kan bawang besar. Bila layu masuk kan halba campur dan daun kari.
Masuk kan tomato yang di dadu..biar layu.
Masuk kan serbuk kari ikan yang telah di campur dengan bahan bahan yang di kisar.
Masak biar garing dan naik minyak.
Masuk kan air asam jawa. Biar sebentar.
Masuk kan kepala ikan,Kacau biar rata dan dan masuk kan santan/yourgut.
Tutup kuali sebentar.
Rasa lah garam nya dan bila naik minyak tutup api.
Ready to serve
RESIPI KEK PAUN OREN
10 months ago
0 comments:
Post a Comment