Tuesday, September 2, 2008

Sambal Tumis Sotong


Masak ni sonang jer...tutup mato dah siap.

1 kg sotong putih
cili kering di kisar bersama bawang besar(anggaran 30 biji cili kering +2 biji bawang yang besar)
sedikit belacan
air asam jawa secukup nya
garam
gula.
minyak untuk menumis.
Bawang besar potong bulat untuk hiasan.
Cara2;
Sotong di bersih kan dan potong bulat.
Panas kan kuali dan masuk kan cili kisar.
kacau biar rata dan masuk belacan .
Cili ni hendak lah selalu di kacau dan kecil kan api.
(kalau tak dia akan menembak tangan kita pulak).
Bila cili sudah garing(kelihatan agak gelap sikit) baru la masuk kan garam dan gula.
Masuk kan air asam secukup nya.
Masuk kan sotong dan kacau rata.
Bila sotong sudah masak,tutup api dan boleh la di hidang kan.
(Jangan masak sotong lama2 nanti jadi macam getah pulak)

0 comments:

Labels