Friday, September 19, 2008


Vadey

RM 2.00 kacang dhal (rendam semalaman atau 4 jam)
2 biji bawang besar di hiris
5 biji cili api(akak pakai cili hijau jer 2 biji)
Daun kari di hiris.
garam dan sedikit perasa aji nomoto
*
kacang dhal di cuci bersih dan di kisar dalam food processor,jangan halus sangat(jgn taruk air)
Kemudian campur kan semua bahan dan bulat2 kan kemudian di tekan agar leper sikit.
Panas kan minyak dan goreng dalam api yang sederhana hingga masak.

4 comments:

Waterlily said...

Kak Izzah...bila baca resipi ni teringat my mom. Buku resipi dia lebih kurang sama bunyi macam ni la..RM2.00 itu, RM1.50 ini...

Tapi that was 35 years ago! Adeiii..!

Ezza Aziz said...

hahaha,tapi mmg akak beli dhal ni harga $2.00 jer. Agak nya harga 35 tahun dulu maybe 20 sen kot!!!

MHB said...

Kak Ezza!! Ni kunjungan balas la pulak. Teruja sungguh tengok your food blog ni. And my, my, my... you are blessed with 8 kids!! Murah rezki you, kan? Alhamdulillah... I suka dengar/tengok orang ramai anak... almaklumlah anak I dua orang aje...

Mesti seronok kan masak untuk anak2 yang ramai. I kekadang nak masak pun tak de mood, my eldest tak pemakan and makan nasi lauk semata je, tak pandai nak campur2. The second one tu pandai sikit makan, tapi tu lah bila masak untuk berempat je campur maid... dulu daddy dia ada seronok sikit... eh melalut lak I ni...

nice blog and I dah cadang nak cuba resipi2 akak nih!

ms hart said...

Kak Ezza, aik? I nampak dah masak Ayam Bali dua kali?? he he Anyway kak, I dah selamat buat tagging akak. Thanks ye Kak. Oopss kebetulan yang dah terlebih dulu bagi comments kat sini - Waterlily & Myheartbleeds - pun bagi I tag. So, tumpang lalu kak, WL & MHB, I dah bayar hutang, k? he he

Labels