Sunday, September 21, 2008

Ikan bakar portugese. Best giler !! tak rugi mencuba nya.
Antara bahan bahan yang saya guna kan ialah

Ikan pari (Tetuka )
bawang merah-7 biji (akak pakai bawang besar 3 biji)
Bawang putih - 3 ulas
sedikit halia
lengkuas -sebesar ibu jari
buah keras - 10 biji
cili kering - 20 biji
cili api - 7 biji
cili merah-2 biji
serai-2 batang semua bahan di mesin hg halus
garam dan gula.
daun limau purut(di hiris)
aluminium foil atau daun pisang
*1/2 cawan minyak
*6 ulas bawang putih
bawang putih jangan buang kulit,di tumbuk kasar dan di goreng dalam minyak yang panas hingga garing. Guna kan minyak nya saja.
Bentang kan daun pisang atau aluminium foil. Letak kan ikan dan letak kan bahan yang di mesin tadi . Siram kan kan dengan minyak bawang putih dan ahir sekali tabur kan daun limau purut. Tutup kan daun pisang atau kertas aluminium tadi ketat ketat dan bakar dalam oven atau kuali hingga masak.

Kailan udang bersos tiram.

2 ikat kailan-di celur dalam air panas
udang
3 ulas bawang putih - di cincang
sedikit lada putih
sos tiram secukup nya
sedikit air
cili merah 1 batang
minyak untuk menumis
cara-
Susun kailan dalam pinggan.
tumis kan bawang putih hingga garing.
masuk kan udang dan cili.
masuk kan lada putih dan sos tiram.
Tambah kan air.
Masuk kan garam dan gula.
Tuang kuah sos dam pinggan kailan tadi.

Gulai Daging
1 kg daging lembu- di hiris nipis
26 biji cili api
3 batang cili merag
2 sudu cili kering di kisar
6 ulas bawang merah
sebesar ibu jari kunyit hidup
4 biji kentang.
2 keping asam keping
3 ringgit santan pekat
2 batang serai
2 helai daun kunyit di siat siat

masuk kan semua bahan di tas kecuali santan dalam kuali atau periuk.
Biar kan masak bersama air daging tu.
Masuk kan kentang dan santan pekat.
bila hampir masak dan kentang empuk masuk kan garam .
Tutup api dan hidang.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2 comments:

Lee said...

Hello Ezza, betul torture tengok your this ikan pari dish.
I think if want to make a crook confess, just put this depan dia, sure dia confess chepat, ha ha.
Dapat wangi tu disini, ha ha.
Keep well Ezza, best regards, Lee.

Nek Rock said...

erkkss ezaaaaa nek telan air liur dah ni..ehh nak pi buat ayam lemak cili padi sekarangggggggggg juga..hahahaha

ppsstt tengok tu uncle lee pun kata crook leh confess tgk ikan bakar..yum yum

salam aidil fitri eza and family

Labels