Bahan bahan nya:
150gm tepung gandum
5 gm serbuk penaik
15 gm serbuk koko
30 gm serbuk badam
100 gm gula kastor
70 gm minyak jagung
4 kuning telur
120 ml susu uht
100 pisang lecek
4 putih telur
80 gm gula castor
1/4 krim of tartar
Ganache(aising)
250 g krim putar
250 gm coklat masakan-di hiris
1 camt sirap kencana/golden syrup
20 gm mentega
Isian Kek:
200 gm pisangranum,di pitong bulat
200 gm krim putar
20 gm serbuk koko
Cara membuat nya;
Satu kan 5 bahan pertama. Gaul.
campur kan dengan 4 bahan setrus nya, Kacau.
Dlm mangkuk brsih,pukul putih telur 1 min.
Masuk kan gula dan krim tartar,pukul lagi.
Kaup balik kan putih telur ke dalam campuran tepung. Gaul.
Rata kan dalan tin bulat 9 inci (lenser & alas )
Baka pada 180 c selama 35-40 minit.
Bila sejok bahagi kan 3 lapisan.
Pukul kan krim dan serbuk koko hingga kental.
gaul dengan pisang.
sapu kan 1/2 atas sekeping kek,tangkup kan sekeping lagi dan habis kan aising pisang.
untuk ganache;
dalam double boiler satu kan semua bahan,kacau perlahan.
Salut kan pada seluruh kek dengan kemas.
Biar kan dalam peti sejuk sebelum di hidang. Selamat mencuba.
resepi dari chef Norazlina Alaf 21
.
RESIPI KEK PAUN OREN
10 months ago
2 comments:
nak pinjam resipi....nak try buat kat umah utk besday asben....
salam... saya nak cuba yea resipi nie.. minta izin yea
Post a Comment