Thursday, September 11, 2008

Sambal Ketuk/Sambal Gesek



Ini faberet kami sekeluarga selain sambal belacan.
Pembuka selera waktu makan.

cili merah
cili api (akak pakai cili siam -kurang pedas)
ikan bilis
garam sikit
bawang besar
Perahan limau nipis atau kasturi.
Tumbuk semua bahan kecuali air limau. Jangan halus sangat.
Perah asam limau secukup nya.
boleh di makan bersama ikan goreng, timun dan nasi panas. Berpeluh peluh la badan.

1 comments:

Waterlily said...

Kak Izzah

Saya rasa suami saya mestiii suka sambal ketuk ni. Nak cuba nanti bila dia balik dari Brussels.

Masa mula mula kawin, dia suruh buat sambal belacan untuk dimakan dengan nasik goreng. So saya buat lah style saya...eii..punye la mengomel..rupanya mak dia buat style lain.

Belacan
Bawang besar - di potong bulat
Cili
Ikan Bilis
Asam jawa
Aji no moto

Tumbuk semua bahan tu termasuk asam jawa bersama bijik bijik nyer sekali! Tumbuk kasar je..or tekan tekan je.. bawang besar masuk last sekali supaya tak terlalu hancur..

hihihi..thanks for the sambal ketuk!

Labels