Monday, September 1, 2008

Kari Daging


1 kg daging lembu di potong dadu
5 ulas bawang kecil - di hiris
3 ulas bawang putih -di hiris
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji ubi kentang di buang kulit dan di potong baji.(saya guna kan us russet-cepat empuk)

2 peket rempah kari daging-I pakai Baba's
1sb rempah korma
sedikit cili serbuk
3 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
4"halia*
*di kisar halus
Daun kari
2 keping asam keping
$1.00 santan pekat(boleh pakai tairu)
minyak untuk menumis.

Cara:
Daging di basuh bersih dan di tos kan.
Campur kan rempah kari daging , serbuk korma ,serbuk cili dan bahan bahan yang di kisar dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Panas kan periuk dan masuk kan minyak masak.
Tumis bahan yang di hiris tadi dan masuk kan rempah tumis .
Bila dah wangi, masuk kan campuran rempah tadi bersama daging.
Kacau biar rata. Kecil kan api dan tutup periuk. biar kan 10 minit.
Angkat tutup periuk dan kacau semula,Masuk kan ubi kentang pula.
Masuk kan santan dan asam keping. Biar la mendidih .
Bila daging dan kentang lembut,rasa garam nya dan.
Bila naik minyak nya tutup api.
Boleh la di hidang.

1 comments:

Waterlily said...

Thanks Kak Izzah..

This will add to my recipes! Cheers!

Labels